Billig revisor
Når man skal til at finde en revisor, er der et hav af muligheder… OG PRISER! Men hvor stor er prisforskellen på revisorer, og hvornår klassificerer man en revisor som værende billig?
Vi gennemgår i denne artikel hvad man kan gøre, for at spare penge, når man skal til at hyre en revisor – og giver dig et indblik i hvornår en revisor er billig.
Digital revisor
Flere og flere revisorer, revisionshuse og bogholdere er gået over til at lave regnskabet digitalt frem for i papirform. At have regnskabet online, gør det en del nemmere at slå op i diverse dokumenter, og dermed nemmere for en revisor, at gennemgå og godkende regnskabet. Og jo nemmere det er for revisoren, jo hurtigere kan regnskabet blive gennemgået – og jo billigere bliver det at hyre en revisor.
Når du vælger at have et digitalt regnskab, så kan det mærkes på prisen på den efterfølgende revision, om regnskabssystemet kan integreres med andre administrative systemer. Når regnskabssystemet kan integreres, kan du lave et digitalt ”arkiv”, som gør det lettere for revisoren at navigere rundt i – og gør godkendelsen af revision fra en revisor billig.
Derudover findes der mange fordele ved at gøre regnskabet digitalt – deriblandt at risikoen for fejl mindskes, og overblikket over diverse bilag og lønsedler øges. Endnu en fordel ved et digitalt regnskab, er at når revisoren ikke behøver at være fysisk til stede hos virksomheden, kan man spare kørselstillægget, som flere revisorer lægger oveni regningen, når de tager ud af huset.
Og sidst men ikke mindst, når du vælger at konvertere til en digital version, kan du have god samvittighed. For tusinder og atter tusinder mængder af papir bliver printet ud, fordi man har et fysisk arkiv til regnskabet. Og hvis man ikke har system i alle papirerne, kan de være svære at navigere rundt i – og hvis revisoren skal bruge nogle af papirerne, så skal de fysisk fragtes af sted. Det er en langt mere besværlig og ikke mindst dyr affære. Så hvis man bliver digital, så sparer man både penge, og mindsker belastningen af vores kære miljø.
Bogholder til bogholderi før revision
For at et regnskab er godkendt, skal revisoren gennemgå regnskabet og derefter lave en revisionserklæring, som dermed gør regnskabet gyldigt. Man kan vælge at bruge en revisor fra start, til at bogføre m.m.
Men det bliver meget hurtigt, meget dyrt.
For at sikre sig en så billig revisor som muligt, så kan et overblik over indholdet af virksomhedens regnskab være en god start. Når man har et overblik over hvilke opgaver der skal varetages, så kan man finde frem til hvor mange af opgaverne man selv kan løse, og henholdsvis hvor mange bogholder og revisor skal tildeles. Jo flere af opgaverne man selv kan løse, jo større er sandsynligheden for at få en billig bogholder eller billig revisor.
Så hvis man skal spare penge, når man skal have lavet regnskab, kan man spare en hel del tid, og dermed også penge, ved at bruge en bogholder til at holde virksomhedens bogholderi, før regnskabet bliver gennemgået og godkendt af revisor.
Men vær opmærksom på, at en bogholder er ikke det samme som en revisor – hverken uddannelsesmæssigt eller sikkerhedsmæssigt.
En bogholder kan anvendes til den løbende bogføring, hvor revisoren bruges til sparring, og det generelle arbejde i godkendelsesprocessen.
Billig revisor efter behov
Hvis man gerne vil have en billig revisor, så skal man være klar i spyttet, omkring virksomhedens behov for hjælp til revision. Hvis man ikke er bekendt med behovet fra start, kan der hurtigt forekomme misforståelser – hvilket kan munde ud i, at man spilder en masse tid, og dermed også spilder en masse penge.
Mængden af ting en revisor skal hjælpe med, og hvad det koster går oftest hånd i hånd. Så jo færre ting revisoren skal hjælpe med, jo billigere bliver det at hyre en.
Sikkerhed ved billig revisor
Der findes mange revisorer på markedet, og egentlig kan enhver kalde sig for revisor. Så hvordan kan man være sikker på, at en billig revisor er god nok?
Inden du træffer en beslutning for hvilken revisor du ønsker at hyre, er det en god idé, at ”tjekke” ham/hende ud først. Og det er selvfølgelig ikke ment, som mange tror, når man bruger dette ordvalg.
Troværdighed betyder meget, især når man skal tiltro en revisor opgaven at kunne varetage virksomhedens regnskab. Det er for mange virksomhedsejere en tillidsøvelse at lægge virksomhedens ”liv” i andres hænder. Men mange gange er det langt bedre løsning at få hjælp til ens regnskab, end at klare det hele selv.
Vi har samlet nogle eksempler på måder man kan tjekke sikkerheden ved en revisor, og se om tilbuddet på revisoren er for godt til at være sandt.
For eksempel kan det stærkt anbefales, at man møder revisoren inden en bindende aftale, og stiller ham nogle spørgsmål om hans/hendes baggrund og erfaring. Nogle af disse spørgsmål kunne være om de har den tilstrækkelige uddannelse, til at kunne kalde sig en godkendt revisor.
Andre spørgsmål kunne være, hvor langt til han/hun har været praktiserende statsautoriseret revisor, og om hvilke garantier de kan stille i tilfælde af travle perioder, henholdsvis revisor og virksomhed.
Og som vi også har været inde på før, så ville det være smart at vælge en revisor, som kan arbejde på det regnskabsprogram jeres virksomhed bruger. I givet fald at jeres virksomhed ikke har sådan et, kan man spørge hvilket regnskabsprogram revisoren anvender, og om det kan integreres med andre administrative systemer.
Hvis du på nuværende tidspunkt mangler det sidste overbevisende element, så kan du slutte af med at spørge om hvorfor I skal vælge netop ham/hende som revisor.
Men sov gerne på jeres beslutning efter mødet, for at undgå en for forhastet beslutning. Gør dig nogle efterfølgende overvejelser om, hvorledes den pågældende revisor kunne være passende kandidat, som værende ansvarlig for jeres virksomhedsregnskab. Virker revisoren oprigtig, og kan han/hun håndtere den stillede opgave?
Mødet er en god måde at danne sig et godt førstehåndsindtryk af revisoren. Her kan man nemlig hurtigt spore sig ind på, hvilke intentioner de har, på både ondt og godt. Som i alle brancher er der desværre nogle rådne æbler – og revisorbranchen skiller sig heller ikke ud her. Nogle revisorer har desværre ikke altid de bedste intentioner for din virksomhed, men fokuserer kun på at tjene hurtige penge. Og så kan en billig revisor gør mere skidt end godt.
Billig revisor vs. statsautoriseret revisor
Billig revisor og statsautoriseret revisor lyder måske end, men sikkerhedsforskellen er meget større end som så. For alle og enhver kan i princippet kalde sig for revisor, hvis man har den grundlæggende uddannelse som revisor. Men kun statsautoriserede revisorer er godkendte af staten, og er din sikkerhed for at din virksomhed ikke lider tab, hvis fejl fra revisorens side skulle fremkomme.
Men en revisor kan sagtens have en uddannelse som revisor, men skiller sig ud fra den statsautoriserede revisor, da denne uddannelse tager længere tid. Derudover har statsautoriserede revisorer ofte mere praktisk erfaring. Men prisen det koster at hyre en revisor, afspejler sig derfor også i kvantiteten af uddannelse og erfaring.
Der findes mange billige revisorer, men ikke alle har ikke den godkendelse der gør, at de står til ansvar for de penge din virksomhed i værste tilfælde ville tabe, hvis revisoren laver fejl. Men hvis en statsautoriseret revisor laver fejl, så er det den pågældendes revisors ansvar at dække udgifterne et tab ville medføre.
En synlig måde du kan kende forskel på en revisor og en statsautoriseret revisor er, at statsautoriserede revisorer ofte skilter med deres godkendelse – ellers vil man kunne slå dem op på Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR)’ hjemmeside.
Men uanset om du vælger at gøre brug af en billig revisor eller en statsautoriseret revisor, har du altid mulighed for at klage til Revisornævnet, hvis du føler dig snydt eller uretfærdigt behandlet.
Hvad den rigtige pris?
Du er nu bekendt med virksomhedens behov for hjælp til revision, og er klar til at finde den revisor, der skal godkende jeres regnskab. Men hvad er den rigtige pris for dig? Og hvornår er en revisor er billig?
Vi anbefaler at man undersøger markedet for priser på revisorer, inden man tager stilling til hvilken revisor man skal hyre. For priserne kan variere meget efter virksomhedens behov, og om man vælger at hyre en billig revisor, eller beslutter sig at gå en mere sikker, men dog dyrere vej, og vælger at hyre en statsautoriseret revisor.
Når man er klar på hvad man skal have hjælp til, og har undersøgt markedet af de mange forskellige revisorer, så kan man lægge et budget for, hvor mange penge man er villig til at ”ofre” på at få den ”rigtige pris” på en revisor. I sidste ende er det jo dig, der beslutter hvad den rigtige pris på revisor er i jeres tilfælde.
Revisorerklæring pris
For at regnskabet er godkendt, skal der udstedes en revisionserklæring af en godkendt revisor, som er slutproduktet af et godkendt regnskab. Prisen på en revisionserklæring varierer fra revisor til revisor.
En revisorerklæring skal som minimum indeholde:
• Forbehold
• En konklusion med forbehold, uden forbehold eller afkræftende
• Supplerende oplysninger
Når en revisorerklæring skal laves, skal regnskabet i henhold til årsregnskabsloven indeholde:
• Årsrapport
• Koncernregnskab
• Delårsrapport
• Delårsregnskab
• Delårskoncernregnskab
Derudover skal der mindst bruges:
• Resultatopgørelse
• Balance
• Forklarende noter
Kun med disse kan en revisor udarbejde en revisorerklæring uafhængigt af virksomheden, som er skrevet i et sprog alle kan forstå.
En revisorerklæring pris kan variere alt efter hvilken type din virksomhed er. Hvis virksomheden er i en større kategori, er regnskabet som regel også større, og dermed også prisen.
Og når man sammenligner prisen på en revisionserklæring, udført efter et regnskab i fysisk form, med et online regnskab – så er en revisionserklæring udført efter et online regnskab væsentligt billigere. Dette skyldes at revisoren lettere kan navigere rund i et digitalt ”arkiv”, og kan derfor hurtigere udføre sit arbejde.
Opsummering
• Skift til en digital revisor med et online regnskabsprogram, og spar penge og miljøet, når du skipper det fysiske papirarbejde.
• Sikr’ dig en billig revisor ved at anvende en bogholder inden revision. Og opdel indholdet af regnskabets opgaver efter hvem der skal varetage hvilke opgaver.
• Vær klar i spyttet om hvad i skal have hjælp til, og hvad i selv kan håndtere.
• Og vælg en godkendt revisor, som kan fremvise gode resultater, og som giver dig et gennemgående godt førstehåndsindtryk. Vi anbefaler at man ”tjekker” flere revisorer, i stedet for at vælge den første revisor du finder.
• Sikkerhedsforskellen mellem en billig revisor og en statsautoriseret er af betydelig størrelse, og er derfor at forskellen i prisen på den enkelte revisor er stor.
• Den rigtige pris på en revisor afhænger af behov, samt hvor meget I ønsker ”ofre” på en revisor.