Forskellen på revisor og godkendt revisor
Revisor og godkendt revisor lyder måske ens, men forskellen er meget større end som så. For alle og enhver kan i princippet kalde sig for revisor, hvis man har den grundlæggende uddannelse som revisor.
Men kun statsautoriserede og registrerede revisorer er godkendte af staten, og er din sikkerhed for at din virksomhed er bedst stillet, hvis fejl fra revisorens side skulle fremkomme.
En synlig måde du kan kende forskel på en revisor og en godkendt revisor er, at godkendte revisorer ofte skilter med deres godkendelse – ellers vil man kunne slå dem op på Foreningen af Danske Revisorer (FSR)’ hjemmeside.
Men uanset om du vælger at gøre brug af en revisor eller en godkendt revisor, har du altid mulighed for at klage til Revisornævnet, hvis du føler dig snydt eller uretfærdigt behandlet.
Forskellen på registreret revisor og statsautoriseret revisor
I dag uddannes kun godkendte revisorer. Tidligere har man haft to grader af statsgodkendte revisorer, nemlig registrerede revisorer og statsautoriserede revisorer.
De statsautoriserede revisorer havde en længere uddannelsesmæssig baggrund, og havde godkendelse til at revidere både børsnoterede virksomheder, banker og forsikringsselskaber.
I dag er uddannelsen fælles for alle godkendte revisorer. Til gengæld kræver det særlig efteruddannelse af revidere f.eks. banker og forsikringsselskaber.
Med mindre du driver virksomheder inden for brancher som er særligt reguleret, kan du normalt altid anvende en godkendt revisor – registreret eller statsautoriseret revisor.
Hvornår skal jeg bruge en godkendt revisor?
Hvis du har revisionspligt på dit regnskab, er det nødvendigt at anvende en godkendt revisor. Dette er skyldes, at det kun er godkendte revisorer, der har tilladelse til at afgive revisionserklæring på selskabets årsregnskab.
Dette er også tilfældet, hvis du vil have en revisor til at afgive erklæring på et årsregnskab uden revisionspligt.
Men uanset om du er forpligtet til at bruge en godkendt revisor eller ej, er det altid en relevant overvejelse, om du alligevel skal overveje en godkendt revisor – registreret revisor eller statsautoriseret revisor.
Som tidligere nævnt, kan der være store forskelle i uddannelse, erfaring og faglige kvalifikationer. Inden du træffer en beslutning for hvilken revisor du ønsker at hyre, er det derfor en god idé, at ”tjekke” ham/hende ud først.
Og det er selvfølgelig ikke ment, som mange tror, når man bruger dette ordvalg.
Troværdighed betyder meget, især når man skal tiltro en revisor, opgaven at kunne varetage virksomhedens regnskab. Det er for mange virksomhedsejere en tillidsøvelse at lægge virksomhedens ”liv” i andres hænder.
Men mange gange er det langt bedre løsning at få hjælp til ens regnskab, end at klare det hele selv